MNE ENG  

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

naslovna organizacija call112  
     
naslovna
organizacija
  informacije
  istorijat
u slučaju nesreće
savjeti
  planinarenje
  alpinizam
  skijanje
  turno skijanje
  speleologija
akcije
vježbe
foto galerija
video galerija
projekti
download
linkovi
 
Speleologija je lijepa, ali i potencijalno opasna aktivnost koja može dovesti do nesreće. Zbog toga svima koji se namjeravaju baviti ovom aktivnošću preporučujemo da završe speleološki tečaj u nekom speleološkom udruženju i da se osposobe za kretanje po speleološkim objektima (penjanje i spuštanje na užetu), postavljanje užeta u jamama, samospašavanje i sl.
Uvježbanost i osoposobljenost:
Redovni odlasci u speleološke objekte, kao i redovno uvježbavanje speleoloških tehnika i tehnika samospašavanja, osnovni su preduslovi sigurnog bavljenja speleologijom. Ako ste imali dužu pauzu, a namjeravate ponovo ići u jame, ponovite sve speleološke tehnike na stijeni na dnevnom svjetlu uz iskusnog speleologa. 
Prije odlaska u speleološki objekat:
Recite svojoj porodici ili prijateljima u koji speleološki objekt ste otišli, gdje se nalazi i koliko se namjeravate zadržati, kako bi oni u slučaju nepojavljivanja mogli alarmirati Gorsku službu spašavanja. Prilikom odabira speleološkog objekta vodite računa o svojoj psihofizičkoj pripremljenosti i tehničkoj osposobljenosti. Upoznajte se s hidrološkim specifičnostima objekta i pratite vremensku prognozu, npr. u proljeće i jesen kad su najobilnije padavine nemojte ići u ponore ili polupotopljene speleološke objekte.  
Ako se radi o posjeti, preporučuje se dobro proučavanje morfologije objekta, poznavati članove ekipe, procjeniti dužinu boravka, te prema tome osigurati potrebnu tehničku opremu, rezervnu odjeću, hranu, te eventualno opremu za bivakiranje.  
U morfološki komplikovane speleološke objekte (podzemne lavirinte), idite ukoliko imate nacrt, iskustvo u podzemnoj orjentaciji ili u pratnji iskusnih speleologa. Ako se radi o istraživanju treba proučiti literaturne podatke, ukoliko postoje, o speleološkim objektima u okolnom području. Na osnovu toga odrediti količinu tehničke opreme, eventualne opreme za bivakiranje u podzemlju, boravak u baznom logoru kao i potrebe rezervne opreme i hrane.
U speleološkom objektu:
- kretanje u podzemlju prilagodite najsporijem članu ekipe
- vodite računa da uvijek imate rezervnu rasvjetu i dovoljnu količinu karbida
- za rezervnu rasvjetu preporučujemo LED rasvjetu (s LE Diodama) zbog njene dugotrajnosti.
- ako ste ostali bez svjetla nemojte se kretati već čekajte nekog iz ekipe da vam osvjetli prostor
- uvijek sa sobom nosite nožić i potkapu, a kod dužih boravaka rezervnu odjeću, rukavice i čarape
- u speleološke objekte, posebno većih dimenzija, trebaju ići minimalno tri osobe, ukoliko se jedna unesreći, druga ostaje s njom, a treća odlazi po pomoć.
- koristite standardnu speleološku odjeću (PVC ili Cordura kombinezone, pododjela od fleece materijala, isključivo sintetičko rublje, te fleece čarape ili ronilačke papuče, kao i gumene rukavice) jer ona omogućava ugodniji, duži i sigurniji boravak
- uz standardnu ličnu opremu (pojas, croll, bloquer sa stremenom, descender, pupčanu vrpcu i nekoliko karabinera) nosite zamku od 5 m i koloturu
- u kacigi uvijek nosite astrofoliju, prvi zavoj i nekoliko hanzaplasta
- vodite računa o tome da se pothlađivanje (hipotermija) u speleološkim objektima događa uvijek i da je vrlo važno kvalitetno utopliti sebe i/ili unesrećenu ili iscrpljenu osobu dok cekate. Hipotermija je smrtno opasna.
- ako morate čekati duže vrijeme u podzemlju sjednite na transportnu vreću ili na nešto što će izolovati tijelo od podloge, karabitku s plamenom stavite između nogu i ogrnite se astrofolijom.
- u speleološkim objektima sa snijegom i ledom pazite na zaleđenu užad (koristite obavezno dodatni karabiner uz descender pri spuštanju), padanje i odlamanje leda, smrzline prstiju ruku i nogu.
 
Copyright © GSS CG 2012