MNE ENG  

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

naslovna organizacija call112  
     
naslovna
organizacija
  informacije
  istorijat
u slučaju nesreće
savjeti
  planinarenje
  alpinizam
  skijanje
  turno skijanje
  speleologija
akcije
vježbe
foto galerija
video galerija
projekti
download
linkovi
 
Osnovni preduslov za sigurno bavljenje turno skijanjem, uz dobru fizičku kondiciju i znanje skijanja, je završavanje skijaške i alpinističke škole. Škola je potrebna da bi stekli temeljna znanja i vještine potrebne za kretanje po planinama u sniježnim uslovima. Ovdje su dati samo osnovni savjeti koji nikako ne mogu zamijeniti pohađanje ovih tečajeva.  
Prije odlaska na turu:
- vodite računa o stanju i ispravnosti vaše opreme, da vas ne bi iznevjerila u neželjenom trenutku
- prilikom odabira ture vodite računa da po težini bude u skladu s vašim mogućnostima
- prije odlaska na turu koju ne poznajemo proučite opis u literaturi, i unaprijed je prođite po karti da bi mogli predvidjeti kakve vas teškoće očekuju
- obavezno pratite vremensku prognozu i izvještaj o stanju sniježnog pokrivača za područje gdje planirate turu. Odabir ture uskladite sa ovim podacima, a u slučaju nepovoljnih uslova (visok stepen opasnosti od lavina, predviđena velika količina padavina i sl.), turu je najbolje odložiti
- ako je moguće, raspitajte se o uslovima na turi kod turnih skijaša koji su je nedavno prošli. Ponesite svu potrebnu opremu. Treba imati na umu da su cepin i dereze osnovna oprema za kretanje po planinama u snježnim uslovima, te da ih trebamo ponijeti na svaku zahtjevniju turu. Takođe u obaveznu opremu ulaze lopata, lavinska sonda i lavinski primopredajnik (Ortovox, Pieps i sl…). Ova oprema naravno ima smisla samo ako je imaju svi članovi grupe, te ako su izvježbani u korišćenju ove opreme.
- mobilni telefon je takođe obavezna oprema. Raspitajte se prije ture o brojevima telefona Gorske službe spašavanja za područje gdje planirate turu.
- veoma je korisno posjedovati GPS na kojem je prethono ucrtana ski-tura koju namjeravamo proći.
Na turi:
- izbjegavajte ići na ski-turu sami. Ako se već odlučite na samostalan odlazak na ski- turu, izaberite ture koje su popularne među turnim skijašima i gdje je veća vjerovatnoća da vam neko može priskočiti u pomoć u slučaju nevolje.
- na turu krećite dovoljno rano, da bi u slučaju nepredviđenih teškoća imali dovoljnu rezervu vremena. Takođe je često u popodnevnim satima zbog viših temperatura povećana opasnost od lavina.
- u slučaju slabe vidljivosti od ski-ture je najčešće najbolje odustati
- brzinu kretanja prilagodite najsporijem članu ekipe. Držite se u grupi i izbjegavajte nepotrebno iscrpljivanje. Imajte na umu da vam u slučaju nezgode može zatrebati dodatna snaga za pomoć unesrećenom ili odlazak po pomoć.
- turno-skijaški spust najbolje je planirati po smjeru uspona, jer na taj način izbjegavate opasnost da prilikom spusta naiđete na neugodna iznenađenja (led, lavinozne padine, nedostatak snijega, strmi skokovi i stijene).
- padine koje ocijenite potencijalno lavinoznim, prelazite jedan po jedan, a nikako ne u grupi. Takođe u takvim prilikama oslobodite sigurnosne vezice na skijama i skijaškim štapovima.
 
Copyright © GSS CG 2012