Savjeti | Alpinizam

Sigurnosna oprema

Iako je kaciga nepopularna među sportskim penjačima, uvijek postoji i najmanja mogućnost ozlede glave (penjanje više dužina, …) svakako stavite kacigu na glavu. Alpinistima je kaciga obavezni dio opreme.

Provjera opreme

Kada kupujete ili posuđujete opremu, pogledajte ima li oznaku sigurnosnog standarda koji garantuje da je oprema prošla potrebna ispitivanja. Pazite od koga posuđujete opremu. Karabiner, sprava za osiguravanje ili bilo koji drugi dio metalne ili plastične opreme koji je s visine pao na tvrdu površinu valja smatrati nepouzdanim i po mogucnosti baciti. Na njemu se mogu pojaviti nevidljive pukotine i lomovi, što može uzrokovati pucanje metala ili plastike.

Informisanje o penjalištu

Raspitajte se i detaljno informisite o smjeru koji penjete, dužini, težini, kvalitetu osiguravališta i klinova.

Treninzi

Redovno odlazite na sportsko penjačke treninge u dvorane s vještačkom stijenom. To će vam omogućiti da steknete dovoljno snage i gipkosti, ali oni nikako ne smiju biti zamjena za penjanje na prirodnoj stijeni već samo dodatni trening. Redovno odlazite na penjačke ili alpinističke uspone, samo ćete redovnim penjanjem steći potrebno iskustvo, znanje i sigurnost. Ako ste imali dužu pauzu, a spremate se na sportsko-penjački uspon, svakako ponovite tehnike osiguravanja, ukopčavanja na osiguravalištima, a za alpinistički uspon uz sve ovo obnovite još i znanje postavljanja međuosiguranja, izrade sidrišta i tehnike abzajlovanja.