Savjeti | Speleologija

Speleologija je lijepa, ali i potencijalno opasna aktivnost koja može dovesti do nesreće. Zbog toga svima koji se namjeravaju baviti ovom aktivnošću preporučujemo da završe speleološki tečaj u nekom speleološkom udruženju i da se osposobe za kretanje po speleološkim objektima (penjanje i spuštanje na užetu), postavljanje užeta u jamama, samospašavanje i sl.

Uvježbanost i osoposobljenost: Redovni odlasci u speleološke objekte, kao i redovno uvježbavanje speleoloških tehnika i tehnika samospašavanja, osnovni su preduslovi sigurnog bavljenja speleologijom. Ako ste imali dužu pauzu, a namjeravate ponovo ići u jame, ponovite sve speleološke tehnike na stijeni na dnevnom svjetlu uz iskusnog speleologa.

Prije odlaska u speleološki objekat:
Recite svojoj porodici ili prijateljima u koji speleološki objekt ste otišli, gdje se nalazi i koliko se namjeravate zadržati, kako bi oni u slučaju nepojavljivanja mogli alarmirati Gorsku službu spašavanja. Prilikom odabira speleološkog objekta vodite računa o svojoj psihofizičkoj pripremljenosti i tehničkoj osposobljenosti. Upoznajte se s hidrološkim specifičnostima objekta i pratite vremensku prognozu, npr. u proljeće i jesen kad su najobilnije padavine nemojte ići u ponore ili polupotopljene speleološke objekte. Ako se radi o posjeti, preporučuje se dobro proučavanje morfologije objekta, poznavati članove ekipe, procjeniti dužinu boravka, te prema tome osigurati potrebnu tehničku opremu, rezervnu odjeću, hranu, te eventualno opremu za bivakiranje. U morfološki komplikovane speleološke objekte (podzemne lavirinte), idite ukoliko imate nacrt, iskustvo u podzemnoj orjentaciji ili u pratnji iskusnih speleologa. Ako se radi o istraživanju treba proučiti literaturne podatke, ukoliko postoje, o speleološkim objektima u okolnom području. Na osnovu toga odrediti količinu tehničke opreme, eventualne opreme za bivakiranje u podzemlju, boravak u baznom logoru kao i potrebe rezervne opreme i hrane.

U speleološkom objektu:

 • kretanje u podzemlju prilagodite najsporijem članu ekipe
 • vodite računa da uvijek imate rezervnu rasvjetu i dovoljnu količinu karbida
 • za rezervnu rasvjetu preporučujemo LED rasvjetu (s LE Diodama) zbog njene dugotrajnosti.
 • ako ste ostali bez svjetla nemojte se kretati već čekajte nekog iz ekipe da vam osvjetli prostor
 • uvijek sa sobom nosite nožić i potkapu, a kod dužih boravaka rezervnu odjeću, rukavice i čarape
 • u speleološke objekte, posebno većih dimenzija, trebaju ići minimalno tri osobe, ukoliko se jedna unesreći, druga ostaje s njom, a treća odlazi po pomoć.
 • koristite standardnu speleološku odjeću (PVC ili Cordura kombinezone, pododjela od fleece materijala, isključivo sintetičko rublje, te fleece čarape ili ronilačke papuče, kao i gumene rukavice) jer ona omogućava ugodniji, duži i sigurniji boravak
 • uz standardnu ličnu opremu (pojas, croll, bloquer sa stremenom, descender, pupčanu vrpcu i nekoliko karabinera) nosite zamku od 5 m i koloturu
 • u kacigi uvijek nosite astrofoliju, prvi zavoj i nekoliko hanzaplasta
 • vodite računa o tome da se pothlađivanje (hipotermija) u speleološkim objektima događa uvijek i da je vrlo važno kvalitetno utopliti sebe i/ili unesrećenu ili iscrpljenu osobu dok cekate. Hipotermija je smrtno opasna.
 • ako morate čekati duže vrijeme u podzemlju sjednite na transportnu vreću ili na nešto što će izolovati tijelo od podloge, karabitku s plamenom stavite između nogu i ogrnite se astrofolijom.
 • u speleološkim objektima sa snijegom i ledom pazite na zaleđenu užad (koristite obavezno dodatni karabiner uz descender pri spuštanju), padanje i odlamanje leda, smrzline prstiju ruku i nogu.